Busstation Woensel Eindhoven

Het busstation voor de tweede hoogwaardige openbare vervoerlijn

In het project HOV2 in Eindhoven is een nieuw busstation voorzien bij Winkelcentrum Woensel. De halte gaat als centraal overstapstation dienen voor het noordelijke gedeelte van Eindhoven. Het noordelijke deel van het busstation wordt overdekt, het zuidelijke deel vormt de overgang naar de groene laanstructuur van de Montgomerylaan. De aanwezige eiken, verkeersontsluiting en optionele uitbreidbaarheid zijn door een integraal ontwerpproces verenigd in een compact busstation waarbij de draagstructuur van de overkapping een dialoog aangaat met de eiken in de middenberm en het zigzag ritme waarin ze geplant zijn.
 

De mogelijkheid een overkapping te realiseren en daarbij de meeste én fraaiste bomen te sparen behoudt de driedubbele bomenrij en de middenberm van de Montgomerylaan. Door het opnemen van alle buslijnen in het busstation ontstaat er één groot middenperron met aan weerszijden een langs-perron. De draagstructuur heeft een modulaire opbouw van repeterende stalen kolommen, die overlopen in omhoog reikende spanten die naar buiten toe steeds slanker worden. De wisseling in opbouw zorgt dat het dak van 25 x 25 meter op slechts zes kolommen rust, waarbij het fors uitkragende dakvlak over de busbaan de reiziger op het middenperron beschermt tegen (slag)regen. Het glazen dak is onder een hoek geplaatst wat de dynamiek in het ontwerp ondersteunt en tevens zorgt dat het regenwater maximaal benut kan worden om het glas schoon te houden.

Er is gekozen voor een integrale benadering waarbij zowel constructeur, modelleur als architect digitaal hebben samengewerkt aan het model. Het resultaat is een esthetisch fraai en mechanisch complex model waarbij beton, wapening, staal en de dakconstructie zijn verenigd. Om risico’s in de gegevensoverdracht naar uitvoerende partij te minimaliseren gaat de gemeente Eindhoven het in Tekla ontworpen BIM-model geheel als digitaal contractstuk op de markt zetten. Tekeningen zijn tot aan besteksfase enkel vervaardigd voor de beeldvorming, de opdrachtnemer wordt geacht de benodigde informatie t.b.v. de productie en samenstelling van de constructie direct uit het model te extraheren.

In het ontwerpproces vormt de afstemming met de ontwerpende partij een onmisbare maar vaak tijdrovende schakel. Met de komst van een architect binnen Wagemaker kan één integraal ontwerp aangeboden worden waarbij planning, kosten, uitvoerbaarheid én vormgeving verenigd zijn. Dit tot grote tevredenheid van de opdrachtgever en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
 
Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven

Globale omschrijving opdracht: Architectonisch ontwerp, constructief voorontwerp en definitief ontwerp inclusief kostenraming, Bouwwerk Informatie Model (BIM) en besteksbepalingen.

Fotografie: Rindert van den Toren
 

Jan-Willem Alberts

EmailLinkedin

Jan-Willem Alberts

Hoofd vakgroep Contractvoorbereiding