Ecopassages Helmond

Een drietal nieuwe ecoducten voor de gebiedsontwikkeling van de Goorloopzone

De gemeente Helmond ontwikkelt het stroomgebied van de Goorloop in Helmond tot één langgerekte parkzone met fiets- en wandelpaden, speelplekken en natuur. Er worden poelen gegraven en bosschages geplant om te bevorderen dat ook dieren langer in het park verblijven. Hiertoe zijn drie ecopassages aangelegd in de President Rooseveltlaan, Heeklaan en Arbergstraat om de migratiemogelijkheden voor de fauna te verbeteren, zodat elders gelegen leefgebieden met elkaar verbonden worden.
 

Wagemaker weet dagelijks technische ontwerpen binnen gestelde randvoorwaarden te realiseren. Voor deze drie kunstwerken in Helmond heeft Wagemaker het definitief- en uitvoeringsontwerp verzorgd.
Binnen de scope van dit project liggen:

  • President Rooseveltlaan (1 verkeersbrug, 2 voetgangers- en fietsbruggen)
  • Arbergstraat (1 verkeersbrug, ook geschikt voor voetgangers en fietsers)
  • Heeklaan (1 verkeersbrug en 1 voetgangers- en fietsbrug)

Alle kunstwerken zijn uitgevoerd als integraalconstructies. Ze bestaan uit één dekconstructie, welke aan weerszijden op een landhoofd is aangebracht. De dekconstructie bestaat uit geprefabriceerde volstortliggers met een druklaag.
Voor de hele parkzone is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Deze kunstwerken hebben een afwerking met steenkorven als ‘leuningen’ en naamgeving in de cortenstalen platen. Voor de dieren is onder de bruggen een natte en droge passage
voorzien. 

Opdrachtgever: Louis Mols Algemene Aannemingen n.v.

Globale omschrijving opdracht: Definitief ontwerp en Uitvoeringsontwerp voor drie ecopassages.
 

Helen Meulendijks

EmailLinkedin

Helen Meulendijks

hoofd vakgroep Constructief ontwerp