Fietsbruggen Bottleneck Born

Twee stalen fietsbruggen over de A2

Ten behoeve van het project BottleNeck Infra is de regionale verbindingsweg, de N297, bij Born aangepast en uitgebreid. In de N297 ligt al een ongelijkvloerse kruising over de A2. Dit kunstwerk bestaat uit twee identieke viaducten. In verband met een gewijzigde wegindeling is aan weerszijden van de bestaande betonnen viaducten een stalen fietsbrug gerealiseerd om de nieuwe wegindeling op de kruising mogelijk te maken.
 

Wagemaker heeft het constructief ontwerp voor de fietsbruggen gemaakt. De fietsbruggen hebben elk drie overspanningen van respectievelijk 11-30-11m. Het dek van de fietsbruggen is opgebouwd uit troggen en een dekplaat van gezette staalplaten. De troggen zijn gelast aan de dekplaat. Vanwege de totale lengte van de fietsbruggen (52 m) is elke brug in drie delen geprefabriceerd.
Allereerst zijn de beide eindvelden geplaatst en vervolgens is de middenligger ingehangen. De verbindingen zijn in het werk momentvast gelast waardoor één doorgaande ligger over vier steunpunten is ontstaan.

De onderbouw bestaat per steunpunt uit een enkele open stalen buispaal, ter plaatse van eindsteunpunten Ø462*8mm en ter plaatse van de tussensteunpunten Ø762*16mm. De stalen buispalen dienen tevens als funderingselement. Om de aanrijdbelastingen naar het bestaande dek over te brengen zijn elke 10 meter koppelingen aangebracht van de fietsbrug met het bestaande betonnen dek.
 

Opdrachtgever: Heijmans Beton- en Waterbouw

Globale omschrijving opdracht: Constructief ontwerp van twee fietsbruggen, aan weerszijden van de bestaande betonnen viaducten.
 

Helen Meulendijks

EmailLinkedin

Helen Meulendijks

hoofd vakgroep Constructief ontwerp