Herstel Parijse brug Woerden

Inspectie, constructief onderzoek en advisering voor herstel van de Parijse brug in Woerden

De historische binnenstad van Woerden is omgeven door een fraaie stadsgracht (de Singel). In 1939 is een brug over de Singel gebouwd voor de verbinding van het centrum met ’t Oude landt’ ten noorden van de stad. Deze brug kent verschillende namen maar staat, vanwege het karakteristieke uiterlijk, het beste bekend als de Parijse brug. Het vooroorlogse betonnen kunstwerk met decoratieve leuningen en lantaarns is beeldbepalend. De wens van de gemeente is om deze in oude glorie te herstellen. Wagemaker onderzocht de brug, de mogelijk- en onmogelijkheden en stelde het plan op om deze wens in vervulling te kunnen brengen.
 

Mogelijke bezwaren tegen het gewenste herstel waren de huidige vertoonde gebreken en functie van de brug. Momenteel is de verbinding beperkt in het gebruik voor langzaam verkeer en personenauto’s en is daarnaast onderwerp van discussie over de toelating van zwaar verkeer in een aangepast verkeerscirculatieplan. Wagemaker dook in de archieven, onderzocht de constructieve staat van de brug, bracht het draagvermogen in verband met de eurocode en adviseerde met verschillende varianten in de mogelijkheden om te voldoen aan de verschillende wensen met navenante kosten.

De gekozen aanpak, van grof naar fijn, verloopt volgens de Wagemaker ‘peilschaal’. Deze peilschaal is ons stappenplan voor de gestructureerde aanpak van bestaande kunstwerken.

Met de doorlopen stappen van constructieve beschouwing tot en met een verfijnde herberekening konden we aantonen dat door de herverdeling van krachten de constructie alsnog voldoet aan de eurocode. Scheuren zijn in verband gebracht met deze herverdeling en daarmee verklaarbaar geworden. Vanwege het verfijnde inzicht kon gemeld worden dat de scheuren weliswaar vervelend zijn, maar geen gevaar vormen voor de constructieve veiligheid.

De gemeente Woerden kan met een gerust hart een keuze maken uit alle vier de varianten tot ‘herstel in oude glorie’ die Wagemaker heeft beschreven en die uiteenlopen van sober tot ambitieus. Een sterk staaltje van benutting, waar Wagemaker zich dagelijks hard voor maakt !
 

Opdrachtgever: Gemeente Woerden

Globale omschrijving opdracht: Inspectie, constructief onderzoek en advisering voor herstel van de Parijse brug
 

Jan-Willem Alberts

EmailLinkedin

Jan-Willem Alberts

senior adviseur team V&R