Kwaliteit en stadsbrug Nijmegen

Keuringen betonwerk en inzichtelijke opbouw van het kwaliteitsdossier

Als onderdeel van “De Waalsprong”, de uitbreiding van Nijmegen aan de noordzijde van de Waal, is een nieuwe brug aangelegd. Daarnaast is bij Nijmegen ook gewerkt aan een verbreding van de Waal. Hiermee is in dit project rekening gehouden door een 700 meter lange betonnen aanbrug te bouwen aan de noordzijde. De stalen hoofdoverspanning is met 285 meter de op één na langste overspanning van Nederland.
 

Als gevolg van de uitbreiding van Nijmegen aan de noordkant van de Waal ontstond behoefte aan een nieuwe Waalbrug. Bij de bestaande brug waren al capaciteitsproblemen en door geplande uitbreiding van de stad was de verwachting dat deze problemen nog groter zouden worden.
De markante nieuwe stadsbrug Nijmegen is met een Design, Construct en Maintain contract gegund aan de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BAM Civiel BV en Max Bögl). De brug kent meerdere balkons die uitnodigen tot een bezoek met een prachtig uitzicht over de Waal en de stad. De betonnen aanbruggen zijn bekleed met 550.000 verlijmde metselklinkers, geproduceerd van klei uit de regio. Samen met het enorme stalen boogdeel is de brug een regelrechte blikvanger.

Stadsbrug De Oversteek heeft in 2014 de staalprijs veroverd, in 2015 de Nationale Bouwprijs in de categorie Civiele Kunstwerken èn een nominatie voor de betonprijs. Wagemaker verrichtte in opdracht van BSN de tweedelijns keuringen voor het betonconstructieve deel zodat er kan worden aangetoond dat de kwaliteit voldoet voor de gehele onderhoudsperiode van 25 jaar. Beton kennende hoef je je er dan daarna ook niet al teveel zorgen over te maken.
 

Opdrachtgever: Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN)

Globale omschrijving opdracht: Onafhankelijk en betrokken adviseren over de betonbouw door inhoudelijk deskundig uitvoeren van keuringen op het betonwerk en toezien op herstel van afwijkingen.
 

Jan-Willem Alberts

EmailLinkedin

Jan-Willem Alberts

senior adviseur team V&R