Viaduct Parallelweg ‘s-Hertogenbosch

Verbeteren bereikbaarheid van de binnenstad en een betere ontsluiting van het station

Heijmans realiseert voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch het project Parallelweg tweede fase. Dit betreft het doortrekken van de Parallelweg tot aan de Zandzuigerstraat. Hierbij wordt de huidige Parallelweg direct langs het spoor gelegd, heringericht en doorgetrokken in noordelijke richting en door een nieuwe brug over de Dieze verbonden met de Zandzuigerstraat. Dit project is onderdeel van de te wijzigen hoofdinfrastructuur voor het autoverkeer in ’s-Hertogenbosch. Het zorgt voor een betere bereikbaarheid van de binnenstad en een betere ontsluiting van het station. Ook wordt de binnenstadsring ontlast van verkeer.
 

Het project tweede fase Parallelweg ‘s-Hertogenbosch omvat twee kunstwerken. Het eerste kunstwerk is de brug over de Dieze, welke bestaat uit twee naast elkaar gelegen rijdekken. Eén rijdek is bestemd voor wegverkeer en het andere voor fietsers en voetgangers.

Het viaduct heeft drie overspanningen van circa 60, 54 en 42 meter. De dekconstructie bestaat uit een betonnen kokervormige doorsnede met een hoogte van 2,4 meter, welke in het werk wordt voorgespannen. De tussensteunpunten van de dekconstructies zijn voorzien van een tandconstructie, zodat de onderzijde van de dekconstructie visueel in één lijn met de oplegtafel loopt.
De onderzijde van het brugdek heeft een gebogen vorm. Onder en naast het brugdek wordt een aluminium netkousconstructie aangebracht, waardoor visueel een fraaie constructie ontstaat welke qua vormgeving overeenkomt met het naastgelegen spoorviaduct, waarvoor Wagemaker eveneens de engineering van de bovenbouw heeft verricht.

Het tweede kunstwerk betreft de brug over de Christiaan Huygensweg, bestemd voor fietsers en voetgangers. Het viaduct is een integraalconstructie met een overspanning van ca. 20 meter. De dekconstructie bestaat uit geprefabriceerde betonnen volstortliggers welke middels een betonnen sloof integraal verbonden zijn met een stalen damwand.
 

Opdrachtgever: Heijmans Integrale Projecten

Globale omschrijving opdracht: Wagemaker heeft het aanbiedingsontwerp en vervolgens het definitief en uitvoeringsontwerp van de betonnen kunstwerken verzorgd.
 

Helen Meulendijks

EmailLinkedin

Helen Meulendijks

hoofd vakgroep Constructief ontwerp