Spoorzone Helmond

Grootse transformatie stationsomgeving Helmond met een nieuwe onderdoorgang onder de sporen

De bouw van de nieuwe onderdoorgang is onderdeel van een groot project van de gemeente Helmond om de stationsomgeving op te knappen. Naast de realisatie van de onderdoorgang bouwt ProRail in opdracht van de gemeente ook een nieuwe fietsenstalling, brede trappartijen en liften naar de perrons. De spoordekconstructies vormen straks het dak van een nieuwe 30 meter brede onderdoorgang, voor zowel autoverkeer als fietsen en voetgangers, die het centrum verbindt met de Annawijk en Suytkade.
 

De verbouwing van de stationsomgeving van Station Helmond is een grote renovatie van dit uit 1987 daterende complex van gebouwen en functies. Het project bestaat uit het bouwen van een fietsenstalling, een beheerdersruimte, een onderdoorgang met een waterkelder inclusief hemelwaterafvoer, een stalen fiets- en voetgangersbrug, het plein aan de zuidzijde, het plein aan de noordzijde en bijbehorende toeritten. De onderdoorgang is bestemd voor voetgangers-, fiets-, bus- en autoverkeer. De spoordekken van deze onderdoorgang worden van tevoren gefabriceerd en ingereden tijdens een buitendienststelling, evenals prefab onderdelen, trappenhuizen, perronplaat en zettingsvrije platen.

Met de vereiste ProRail-erkenning op zak bestrijken wij vanuit onze expertise het gehele betonconstructieve domein. Na een voorafgaande gezamenlijke tenderfase zijn de volgende elementen ontworpen en gerealiseerd met inachtneming van de vele raakvlakken tussen de verschillende disciplines:

– twee spoordekconstructies, uitgebouwd uit trogbalken met daarnaast een perronplaat
– hulpconstructies op de voorbouwlocatie + tijdelijke stalen ondersteuningsconstructies
– later aan te brengen onderliggende wanden, kolommen en vloer (top-down methode)
– twee toeritten voor de onderdoorgaande weg met een lengte van 160 meter met aansluitende pleinen en boombakken
– twee trappenhuizen
– een waterkelder
– een voetgangersbrug
– de onderbouw voor de fiets- en voetgangersbrug
 

Opdrachtgever: Boskalis MNO

Globale omschrijving opdracht: Wagemaker heeft een winnend aanbiedingsontwerp gemaakt en dit is uitgewerkt tot een definitief ontwerp en uitvoeringsontwerp, grotendeels in 3D
 

Helen Meulendijks

EmailLinkedin

Helen Meulendijks

hoofd vakgroep Constructief ontwerp