Stalen fietsbrug A28 Harderwijk

Combinatie van materialen in fietsbrug over de A28

Heijmans realiseert voor de gemeente Harderwijk een drietal voet- en fietsbruggen om een verbinding te leggen tussen de woonwijk Drielanden en de binnenstad van Harderwijk. Het tweede kunstwerk in dit project is een vaste brug die over een vijver tussen het Zeepad en de A28 slingert. Dit kunstwerk heeft een S-vormig horizontaal alignement en bestaat uit 10 velden met elk een overspanning van 7,8 meter. De constructie van kunstwerk 2 bestaat uit houten dekliggers met een rijdek van glasvezelversterkt kunststof, stalen tussensteunpunten en betonnen landhoofden.
 

Wagemaker maakte het Tenderontwerp, Definitief ontwerp en Uitvoeringsontwerp van de onderbouw van de drie bruggen. Voor het ontwerp is een 3D-model gemaakt van de constructie. Daarnaast heeft Wagemaker het beheer van het gehele 3D BIM-model verzorgd. In dit model zijn de verschillende disciplines geïntegreerd, zoals het wegontwerp, omgevingsontwerp en ontwerp van de boven en onderbouw.

Kunstwerk 2
De betonnen landhoofden van het kunstwerk zijn opgebouwd uit een frontwand, funderingsplaat, twee vleugelwanden en stootplaten. De landhoofden zijn op staal gefundeerd. Het brugdek van dit kunstwerk bestaat uit houten liggers van steunpunt tot steunpunt. De liggers zijn middels een stalen L-vormige schoen op de tussensteunpunten gelegd. Het rijdek bestaat uit glasvezelversterkte kunststof panelen voorzien van een slijtlaag en het brugdek wordt voorzien van een ballusterloze stalen leuning. De tussensteunpunten van het kunstwerk zijn een T-vormige staalconstructie, opgebouwd uit een kolom en een onderslagbalk. De kolom met een doorsnede van Ø610 x 12,5mm staat centrisch onder de onderslagbalk en is aan de bovenzijde afgesnoten. De kolom dient tevens als funderingspaal en door het toepassen van een stuikverbinding net onder het maaiveld worden verschillen tussen de kolom en de funderingspaal, t.a.v. verduurzaming en de positie, opgevangen.
De onderslagbalk bestaat uit een kokerprofiel met een verlopende hoogte en heeft een uitstekende onderflens die verloopt in de breedte. Het constructieve ontwerp sluit aan bij het gewenste architectonische beeld.
 

Opdrachtgever: Heijmans Integrale Projecten

Globale omschrijving opdracht: Constructief ontwerp en detaillering van de onderbouw. Beheer van het gehele 3D BIM-model van de drie voet- en fietsbruggen.
 

Helen Meulendijks

EmailLinkedin

Helen Meulendijks

hoofd vakgroep Constructief ontwerp