Volledig parametrisch prefab assortiment

In beton getest en goed bevonden

Advies- en ingenieursbureau Wagemaker parametriseert standaard concepten die tot complete (civiele) constructies kunnen leiden. Parametriseren is een vorm van ontwerpen waarbij, eenvoudig gezegd, lengte, breedte en hoogte door de gebruiker kunnen worden bepaald waarna een geautomatiseerd script zorgt voor de constructieve berekening, de tekeningen en de materialenlijst. Met onze unieke combinatie van kennis van beton & staal, kennis van uitvoering én kennis van software & programmeren ontwikkelen wij dagelijks nieuwe mogelijkheden op het gebied van Virtual Design.
 

Inmiddels heeft Wagemaker parametrische modellen gemaakt voor prefab brugliggers, funderingsbalken, paalfunderingen en stootplaten, inclusief in te storten wapening en voorzieningen.

‘Het parametriseringstraject heeft een gestandaardiseerde OQ kokerligger opgeleverd met behoud van zijn flexibele inzetbaarheid. Verder is het gelukt om de doorlooptijd en faalkosten flink te reduceren.’ Ronald Bongers

Door gebruik te maken van parametrisering worden het ontwerpproces en het productieproces in een uiterst kort tijdsbestek gerealiseerd. Uitgangspunt in een project: gebruik alle gedetailleerde kennis van uitvoering waar je de hand op kunt leggen zodat het realisatieproces zo direct mogelijk middels het automatisch gegenereerde model aangestuurd kan worden. De meerwaarde van Wagemaker zit naast de technische expertise óók in het sociale aspect van de procesverandering die bij haar opdrachtgevers in gang gezet wordt. Om alle relevante informatie in de modellen te kunnen vatten is input en draagvlak uit de hele organisatie onmisbaar.

Men moet niet méér modelleren dan nodig en de computer zal vooral het ‘logische werk’ moeten doen. Uiteindelijk stuurt de gebruiker met de parameters die letterlijk ‘het verschil’ maken. Een volledig digitaal parametrisch model kan direct worden ingezet in het productieproces en uiteraard worden gekoppeld aan te gebruiken machines, ERP en werkvoorbereiding. Het is nu ‘little BIM’ maar Wagemaker en haar klanten verwachten snel dat opdrachtgevers zelf de parametrische modellen kunnen gebruiken om kunstwerken naar eigen inzicht langer, breder en hoger te maken.

‘De IJB groep is erg content met de door Wagemaker ontwikkelde componenten waarmee parametrisch prefab funderingsbalken in Bouw Informatie Modellen (BIM) worden vervaardigd. De soepele samenwerking, de aanwezige kennis van de betonbouw en de software-ervaring maakt dat de IJB groep een enorme sprong voorwaarts maakt. Het bevalt de IJB groep erg goed op deze manier gebruik te maken van de diensten van Wagemaker.’ Douwe Boonstra

 
Opdrachtgevers: Producenten van geprefabriceerde bouwelementen

Globale omschrijving opdracht: Wagemaker heeft voor bijvoorbeeld Betonson en IJBgroep productieprocessen geanalyseerd en complete assortimenten geparametriseerd.
 

Dennis Gubbels

EmailLinkedin

Dennis Gubbels

hoofd vakgroep Virtual Design