Zwolle Spoort

Van wapeningsontwerp naar digitale buigstaten.

Om het groeiende treinverkeer rond Zwolle op te vangen, is er ruimte nodig. Meer treinen dienen bij Zwolle elkaar tegelijk te kunnen passeren. Tussen Zwolle en de splitsing bij Herfte worden extra sporen aangelegd zodat de doorstroming verbetert. Naast de aanleg van nieuwe kunstwerken worden ook bestaande kunstwerken verbreed. Wagemaker werkte voor deze kunstwerken de wapening in Allplan volledig uit in 3D modellen.
 

In opdracht van Van Noordenne Wapeningsstaal B.V. is Wagemaker verantwoordelijk voor het uitvoeringsontwerp van een deel van de kunstwerken. Deze bestaan o.a. uit de uitbreiding van een dubbelspoors viaduct aan de Hortensiastraat, de vervanging van een dubbelspoorse brug over de Nieuwe Wetering met daaronder een fietsonderdoorgang en tot slot een dive-under met een lengte van ruim 700 meter ter hoogte van de splitsing bij Herfte.

Faalkansreductie

In het ontwerp werken we nauw samen de wapeningsleverancier. Bij aanvang van het project maakten constructeur, modelleur en vlechter duidelijke afspraken om het meeste efficiënte wapeningsontwerp te realiseren. Wagemaker vertaalt dit in een 3D wapenings-model in Allplan. Vanuit de 3D modellen genereerden we digitale buigstaten waarmee de buigmachines van de wapeningsleverancier worden aangestuurd. De kans op fouten is hierdoor geminimaliseerd en de doorlooptijd verkort.

Wapeningsontwerp

In het wapeningsontwerp wordt zowel de constructieve wapening getoetst als de maakbaarheid en veiligheid. De intensieve samenwerking tijdens het engineeringtraject bespaart tijd op de bouwplaats. Met een slim ontwerp dalen de faalkosten en kan er veilig gewerkt worden. Daarnaast wordt het gehele wapeningsmodel digitaal gecontroleerd met Bimplus; een online omgeving waar de aannemer, ingenieursbureau, vlechter en TIS toegang toe hebben. De kwaliteit van de wapeningsmodellen wordt hiermee gewaarborgd. Met deze aanpak is een grote stap gemaakt naar het digitaliseren van projecten.

 

Principaal: NoorderSpoort
Opdrachtgever: Van Noordenne Wapeningsstaal B.V.
Globale omschrijving opdracht: Met de uitwerking van 3D modellen genereren wij digitale buigstaten om te implementeren bij de machines van de wapeningsleverancier.
 

Dennis Gubbels

EmailLinkedin

Dennis Gubbels

hoofd vakgroep Virtual Design