In een circulaire economie is de grondstofconsumptie door de mens in balans met de grondstofproductie door de planeet. Een circulaire economie streeft naar optimalisatie van de inzet en de waarde van grondstofstromen om afval te voorkomen en kent drie circulariteitsprincipes (bron: Platform CB’23).
Onze visie:
Wij geven deze drie principes vorm op de volgende manier:
- Beschermen van materiaalvoorraden: we ontwikkelen compacte, preventieve ontwerpen met een lange levensduur en maken waar mogelijk gebruik van bestaande materialen = minder materiaal.
- Vermijden van milieu-impact: we ontwerpen natuurinclusief met secundaire of hernieuwbare grondstoffen die verantwoord geproduceerd zijn en waarvan de herkomst bekend is = ander materiaal.
- Behouden van bestaande waarde: we benutten bestaande constructies waar het kan op basis van constructieve beschouwingen en herbekereningen. We ontwikkelen demontabele ontwerpoplossingen die toekomstbestendig en adaptief zijn = legoliseren.
Sinds 2023 passen we deze circulariteitsprincipes bewust toe in al onze contract- en adviesopgaves en ontwerpprojecten.
Wij hebben een aantal tools ontwikkeld die jou snel en duidelijk inzicht geven in de circulaire oplossingen en de concrete toepassing ervan in het ontwerp, het contract en de aanbesteding. Maak kennis met de Circulator en de MAL-scan. Sinds 2023 passen we deze circulariteitsprincipes bewust toe in al onze contract- en adviesopgaves en ontwerpprojecten.
Circulator
Om daadwerkelijk stappen te zetten richting een circulaire economie is het van belang om circulariteit concreet en meetbaar te maken. Meten is weten en dat stelt opdrachtgevers en beleidsmakers in staat om objectief op circulariteit te sturen.
De Circulator is een door onszelf ontworpen tool. Hij berekent de circulariteitsindex van een kunstwerk of ontwerp op basis van de gebruikte grondstoffen, losmaakbaarheid van de bouwdelen, de milieu-impact en de scenario’s voor einde levensduur. De tool is daarmee dé oplossing om circulariteit helder en objectief meetbaar te maken. Je krijgt daardoor snel en eenvoudig inzicht in de circulariteitsscore van het ontwerp, je kan verschillende varianten onderling vergelijken én ziet direct het verbeterpotentieel van je circulaire ontwerp.
Ontdek hier de mogelijkheden en werking van de Circulator:
MAL-scan
De MAL-scan geeft jou voor elk project snel een overzicht van de mogelijkheden voor het toepassen van Minder materiaal, Andere materialen of Legolisering. Laagdrempelig en concreet.
Op basis van een herbruikbaarheidsinspectie brengen we voor je in kaart welke bouwdelen van het bestaande object geschikt zijn voor hergebruik. De Quick Scan Circulariteit geeft je inzicht in de mogelijkheden voor het benutten van bestaande constructies, het toepassen van secundaire of hernieuwbare materialen of het verlengen van de restlevensduur.
Bij het inzetten van de Circulator en de MAL-scan houden wij uiteraard altijd rekening met de raakvlakken budget, planning, vormgeving, onderhoudbaarheid en veiligheid.
Meer weten over circulair bouwen?
Tom vertelt je er graag meer over:
Tom Luites
Adviseur bestaande kunstwerken en circulariteit
T +31 (0) 73 521 64 00E info@wagemaker.nl