header image
Nieuws - 11 april 2025

Eerste boten door het Julianakanaal

Vandaag gingen de eerste boten door het Julianakanaal tussen Berg aan de Maas en sluis Born. Het vier kilometer lange traject stond acht maanden droog om het kanaal te verbreden en te verdiepen. Dat was nodig om het toegankelijk te maken voor grotere schepen. Na het afronden van de werkzaamheden, werd onder grote publieke belangstelling 2.000.000 m3 (2 miljard liter) water op een gecontroleerde wijze over de dam geleid om het kanaal opnieuw te vullen.

Uitdagend contractvraagstuk

Voor dit Rijkswaterstaat-project borgden wij de contractbeheersing. Onze collega Stefan was hierbij verantwoordelijk voor het opstellen en bewaken van de contractbeheersstrategie aansluitend op de samenwerkingsovereenkomst tussen Rijkswaterstaat en Van den Herik. Hieruit volgde een plan met activiteiten om te borgen dat het werk conform contract verliep, voor de vorming van het dossier en om de rechtmatigheid van betaling te waarborgen. Stefan was in de lead voor het organiseren, bewaken en opvolgen van deze activiteiten.

Bart zorgde er met waarnemingen, aanwezigheid bij bijwoon- /stoppunten en de verslaglegging hiervan mee voor dat buiten alle werken volgens de plannen en planning verliepen.

Naast het uitdagende ‘contractvraagstuk’ vormde ook veiligheid een zeer belangrijk aspect binnen het project. Iedere dag was een groot aantal partijen tegelijk aan het werk, met hun materiaal en materieel. Deze samenlooprisico’s in combinatie met de zware tijdsdruk en de enorme belangstelling vanuit de omgeving maakten de opdracht bijzonder uitdagend. Onze collega Rian had  dan ook een belangrijke rol als projectadviseur integrale veiligheid (PIV). Zo was ze nauw betrokken bij de ontwikkeling en beoordeling van de diverse (V&G-) werkplannen, veiligheidsrondes, risicosessies en diverse veiligheidsgerelateerde overleggen. Zo werd er alles aan gedaan om het werk veilig te realiseren.

Daarnaast hadden we een bijdrage met onze kostendeskundigheid en was Robert betrokken als interne projectleider.

Bijzonder project

Het Julianakanaal is onderdeel van de Maasroute, een belangrijke scheepvaartroute naar havens in België, Duitsland en Nederland. De verdieping en verbreding waren nodig voor de toegankelijk voor klasse Vb-schepen. Dat zijn schepen met een lengte van 190 m, een breedte van 11,4 m en een maximale diepgang van 3,5 m. 

Meer nieuws