We kijken trots en tevreden terug op de Kennissessie gemeentelijke bruggen. Vier toonaangevende sprekers namen kunstwerkbeheerders uit het hele land mee in een inhoudelijk en interactief programma rondom de V&R-opgave.
Janus Hermans, assetbeheerder bij de provincie Noord-Brabant: ‘Rol provincie in V&R-opgave gemeenten.’
Janus trapte af met een presentatie waarin hij liet zien hoe de provincie Noord-Brabant het initiatief heeft genomen om in een samenwerkingsverband met de gemeenten kennis en ervaring uit te wisselen. Ook ging hij dieper in op voorwaarden, zoals de beschikbaarheid van complete, betrouwbare data, de ambities en kansen op het vlak van circulariteit en de voordelen van het werken aan de hand van bruggenfamilies.
Joop Bovend‘Eerdt, senior projectleider V&R-opgave bij Wagemaker: ‘De kracht van een constructieve inspectie.’
Joop prikkelde de zaal met verschillende definities van een constructieve inspectie. Hij benoemde vervolgens wie, hoe en wat er nodig is om te komen tot een goed onderbouwde uitspraak over de constructieve veiligheid en welke (inspectie)tools we daarbij inzetten.
Ronald Damstra, taakveldtrekker constructieve beoordeling en advies bij Platform Bruggen en Kademuren van de gemeente Amsterdam: ‘Bruggen zijn beter dan we dachten.’
Ronald liet zien hoe nieuwe onderzoeken en rekenmodellen een steeds beter inzicht geven in de werkelijke sterkte en belastbaarheid van bruggen met een minimaal restrisico. De constructieve staat van de geïnspecteerde bruggen in Amsterdam blijken daardoor in heel wat gevallen beter dan vooraf gedacht. Deze kennis en ervaring wil hij graag uitdragen naar andere gemeentes. Die aanpak levert namelijk een direct voordeel op voor de opdrachtgever en zorgt voor aanzienlijk minder overlast voor de omgeving.
Maurice van Heesch,senior adviseur V&R-opgave bij Wagemaker: ‘Is er nog leven na einde levensduur?’
In zijn presentatie ging Maurice in op de verschillende aspecten die samen leiden tot een gedegen advies. Wat is (rest)levensduur? Wat is het verschil tussen een datumgestuurde en datagestuurde methode? Hoe bepaal je wat behouden kan worden en wat nog kansrijk is? En als einde levensduur is vastgesteld, wat zijn dan nog de alternatieve scenario’s? Maurice liet zien dat er nog wel degelijk leven is na ‘einde levensduur’. Dat kan je realiseren wanneer experts elementen uit een toestandsinspectie slim combineren met de vereisten voor constructieve veiligheid.
De conclusie van deze inspirerende middag: ondanks de omvang en uitdagingen van de opgave kunnen we samen grip houden op een constructief veilig areaal. Hoe we dat realiseren? Door verschillende expertises slim te combineren in een integraal team. Door kennis en ervaringen te delen en nuance aan te brengen in de beoordeling. Met maatwerk en een aanpak op basis van bruggenfamilies.