Wat is meer circulair? Een brug vervangen met behulp van hergebruikte betonnen liggers, deze brug vervangen met biobased materialen of het verlengen van de levensduur? Kan ik meten hoe circulair mijn project(en) op dit moment zijn? Kan ik beter investeren in hergebruik van materialen of het demontabel ontwerpen van mijn kunstwerk? In 2030 moet de bouw ‘50% circulair’ zijn. Maar hoe weet je of je voldoet aan die doelstelling?
In elk project van Wagemaker staan vanaf dit jaar de circulariteitsprincipes (materiaalvoorraden beschermen, milieu-impact vermijden en bestaande waarde behouden) aan de basis van gemaakte keuzes. Dat realiseren wij aan de hand van vier pijlers: circulair ontwerpen, circulair inkopen, circulair procesmanagement en het meten van circulariteit.
Jorin de Vries van ons Actieteam Circulariteit nam ons vanmiddag tijdens een lunchlezing mee in de laatste ontwikkelingen rond deze vier pijlers. Ook gingen we dieper in op de mogelijkheden van de Circulator. Deze door ons ontwikkelde tool meet objectief de circulariteitsindex, conform de door Platform CB'23 opgestelde meetmethodes. Zo krijg je snel en overzichtelijk inzicht in welke mate je kunstwerk of project aantoonbaar circulair is.
