‘Bij dit alles draait het uiteindelijk om elkaar vertrouwen én om durven loslaten. Dat is spannend, en voor ons als Rijkswaterstaat een grote stap. Maar met de opgave van nu kunnen we niet op de traditionele manier blijven samenwerken.’
Roel van Pelt, Projectmanager Programma Herberekening bruggen & viaducten bij Rijkswaterstaat
De uitdaging
Veel bruggen en viaducten zijn gebouwd in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is het verkeer dat eroverheen gaat veel intensiever en zwaarder dan waarvoor deze kunstwerken zijn ontworpen.
Daarnaast zijn de destijds gelden veiligheidsnormen vervangen voor nieuwe normen (EuroCodes). Dit betekent dat de bruggen en viaducten opnieuw moeten worden beoordeeld op hun constructieve veiligheid en het bereiken van hun technische einde levensduur.
Om deze opgave te versnellen en efficiënter te maken werkt Rijkswaterstaat op een unieke manier samen met zes (combinaties van) ingenieurs- en adviesbureaus én kennisinstituten. Dit Bureau Herberekeningen heeft als opgave om de komende jaren de constructieve veiligheid te beoordelen van 50 vaste stalen bruggen, 40 beweegbare stalen bruggen en 240 betonnen bruggen en viaducten en zo nodig te adviseren over maatregelen.
De oplossing
Arup Iv en Wagemaker hebben hun deskundigheid, kwaliteit en capaciteit gebundeld in een combinatie die de komende jaren een groot aantal van deze stalen, beweegbare en betonnen bruggen zal beoordelen. Dit doen we onder het motto Samen sterker, samen slimmer én samen sneller.
Onze kracht is de bundeling en uitwisseling van expertises in verschillende disciplines die betrekking hebben op de monitoring, herberekening en levensduurverlenging van kunstwerken.
Voor de verschillende types kunstwerken brengen wij alle deskundigheid samen van onze drie bureaus, waarbij Arup specialist is in stalen kunstwerken, Iv in beweegbaar en wij in beton.
Naast de extra capaciteit door het samenwerken van collega’s van de drie bureaus, ontstaat synergie door het samenbrengen van ervaring met verschillende types herberekeningen en rekenmethodes.
Ook op het vlak van automatisering bundelen we de ervaring die alle partijen eerder hebben opgedaan in projecten en de kennis over de tools waarmee ze hebben gewerkt.
Samen hebben we de ervaring en competenties in huis om Rijkswaterstaat in iedere fase van het traject bij te staan: van eventuele inspecties voor herberekeningen tot en met de noodzakelijke versterkingsmaatregelen.
Het resultaat
Met onze gezamenlijke kennis en expertise helpen we Rijkswaterstaat bij het beoordelen van de constructieve veiligheid en restlevensduur van de betreffende bruggen en viaducten.
In onze gezamenlijke aanpak zoeken we continu naar manieren om de efficiënte te verhogen en daarmee voor Rijkswaterstaat het proces te versnellen. Dit bereiken we door specifieke delen van de berekeningen slim te automatiseren. En bij nagenoeg identieke kunstwerken herberekenen we enkel de meest maatgevende objecten.
Ook zullen we Rijkswaterstaat adviseren over de mogelijkheden en levensduurverlengende maatregelen. We streven daarbij naar instandhouding waar het kan en vernieuwen waar dat moet.
Deze nieuwe aanpak, gebaseerd op samenwerking en het uitwisselen van kennis, moet leiden tot een verdere optimalisatie en efficiëntie bij het onderhoud van onze infrastructuur en het vergroten van kennis over de instandhouding van ons areaal.
‘Deze opgave biedt ons de unieke kans om samen met onze combinanten en de overige partijen binnen Bureau Herberekeningen richting, vorm en inhoud te geven aan de constructieve beoordeling van toonaangevende kunstwerken. Het verkennen en erkennen van elkaars expertises en belangen is hierbij cruciaal, waarbij het helpt om de gezamenlijke opgave steeds voor ogen te houden. Juist door het samen te doen leren we van elkaar en tillen we de kwaliteit naar een hoger niveau.’
Beppie van der Spek - van de Hoef, projectleider bij Wagemaker en contractmanager beton namens de combinatie Arup Iv Wagemaker.
Een vraag over herberekeningen?
Helen vertelt je er graag meer over: