Equiduct Grandorse

Een veilig verbinding voor de paardensport bij Equestrian Centre de Peelbergen

Voortaan kunnen bezoekers te voet, te paard of met een menwagen de Peelstraat veilig oversteken. In opdracht van Hippisch Centrum De Peelbergen en de Gemeente Horst aan de Maas heeft Wagemaker een brug ontworpen die de verbinding legt tussen de evenementen terreinen bij Equestrian Centre de Peelbergen, de moderne hippische accommodatie in het hart van Limburg. Het equiduct Grandorse, landmark in deze hippische zone, wordt de eyecatcher als toegangspoort van het WK vierspannen en zal zelf ook deel uitmaken van sportwedstrijden.
 

ontwerp

De verbinding is in bouwteam verband tot stand gekomen waarbij alle partijen in een zeer vroeg stadium van het project met elkaar in contact kwamen om het ontwerp gezamenlijk te realiseren.
Voor de bijzondere doelgroep van de brug, de paarden, dienden de zijkanten tot een hoogte van 1,5m volledig gesloten te zijn. Om het beeld vanaf de ontsluitingsweg open en licht te houden, is een ontwerp gemaakt in een getoogde vorm met iets achterover hellende landhoofden.

In de toogvorm is het optimum gezocht tussen de beschikbare vrije ruimte op de Peelstraat en het toegestane hellingspercentage van het dek. Het brugdek is opgelegd op laaggelegen betonnen landhoofden. Aangezien in het gebied voldoende draagkrachtige grondlagen aanwezig zijn, zijn deze landhoofden gefundeerd op staal. De landhoofden zijn opgesloten in het grondtalud zodat deze geleidelijk overgaan in de omgeving.

Het brugdek bestaat uit weervast staal. Door de onderhoudsarme eigenschappen is hiermee een kostbare coating en onderhoudsregime voorkomen. Door de trogvorm van het dek is de overspanning in één keer mogelijk. Zo wordt visueel ruimte gecreëerd voor de onderdoor gaande weg, wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. De wandliggers van de brug zorgen voor voldoende stijfheid in het dek en vormen de afscheiding voor paarden en voetgangers. Een belangrijk aspect is dat de brug eenvoudig te demonteren is. Het brugdek is in twee delen uitgevoerd en op locatie in lengterichting aan elkaar gebout.

Door de maximale inspanningen van alle bouwteampartners is het equiduct met het beschikbare budget gerealiseerd.

 

Principaal: Gemeente Horst aan de Maas
Opdrachtgever: Gemeente Horst aan de Maas en Grandorse
Globale omschrijving opdracht: Voor het Equestrian Centre De Peelbergen is een equiduct aangelegd voor een veilige ongelijkvloerse verbinding.
 

Helen Meulendijks

EmailLinkedin

Helen Meulendijks

hoofd vakgroep Constructief ontwerp