Fietsbrug Tegenbosch

Om de regio Brainport en het vliegveld Eindhoven goed bereikbaar te houden wordt het fietsverkeer van de Anthony Fokkerweg verplaatst naar een nieuwe fietsbrug. Zo ontstaat er op het bestaande viaduct over de A2 meer ruimte voor gemotoriseerd verkeer.

De nieuwe fietsbrug genaamd “Tegenbosch” is geplaatst ten zuiden van het bestaande viaduct. De brug, met een hoofdoverspanning van ruim 130 meter, overspant de N2, A2 en op- en afritten.

De opdracht is uitgewerkt in bouwteamverband. Wagemaker heeft gezamenlijk met opdrachtgever gemeente Eindhoven en Bouwcombinatie Dura Vermeer – Ploegam het ontwerp uitgewerkt tot deze prachtige netwerkboogbrug.

Constructief ontwerp

Wagemaker heeft het constructief ontwerp gemaakt. De basis is gevormd door het vormgevingsontwerp van de architect en een aantal harde randvoorwaarden.

Rijkswaterstaat wil een vrij indeelbare rijksweg, waardoor er geen tussensteunpunt in de middenberm van de snelweg kon worden toegepast. Het brugtype moest dus geschikt zijn voor het realiseren van één overspanning. De hoofdoverspanning volgt dus direct uit de breedte van de Rijksweg A2 en N2, inclusief op- en afritten.

Er is gekozen voor een netwerkboogbrug. Het betreft een stalen fietsbrug waardoor de minimale benodigde vrije ruimte boven de Rijksweg maar liefst 7m bedraagt. In verband met het nabijgelegen vliegveld Eindhoven is ook de hoogte van de top van de boog begrensd. Door geen aanbruggen te maken, maar de eindvelden vast aan de hoofdoverspanning van de brug te verbinden, ontstaat een voegloze brug, hetgeen opdrachtgever gemeente Eindhoven graag wilde.

Voorbouw

De brug is gebouwd naast het nabijgelegen Hotel Novotel Eindhoven. Nadat de brug is opgebouwd, zijn hulpconstructies aangebracht om het inrijden naar de definitieve locatie mogelijk te maken. Het inrijden is verzorgd door Mammoet met behulp van SPMT’s.

De brug heeft een stalen hoofdstructuur en het dek bestaat uit een verdeuvelde staal-betonconstructie.

Principaal: gemeente Eindhoven

Opdrachtgever: Combinatie Dura Vermeer – Ploegam

Globale omschrijving opdracht: Het opstellen van het constructief ontwerp, de uitwerking van het definitief ontwerp, uitvoeringsontwerp, het ontwerp en uitwerking van alle benodigde hulpconstructies voor het inrijden en de toetsing van de werkplaatstekeningen.

Boogbrug Tegenbosch

Helen Meulendijks

EmailLinkedin

Helen Meulendijks

hoofd vakgroep Constructief ontwerp